Les conseqüències del Tractat d’Associació Transpacífic per el sector agrícola

 

El passat 5 d’octubre, i després d’un llarg període de negociacions que comença al 2008, és va signar el Tractat de Associació Transpacífic, el que fins a data d’avui suposa el tractat comercial més important de la Història, que agrupa a 12 països de la conca pacífica que representen en total el 40% del PIB mundial i un terç del comerç de tot el món i amb unes implicacions molt rellevants per el sector agrícola. L’impacte econòmic general de l’acord pot rondar els 200.000 milions de dòlars a l’any. Les dues principals economies dins l’acord són els Estats Units i el Japó, i, en un futur, no es descarta que s’hi pugui afegir la Xina.

 

Els sectors que han requerit d’un major esforç negociador han estat el farmacèutic, l’automòbil i alguns dels que rebran un impacte major al ser els més beneficiats de la reducció de traves burocràtiques, econòmiques i legislatives són l’agricultura i la ramaderia, o tot el que fa referència a la propietat intel·lectual.

 

Aquest acord ara s’haurà de ratificar pels parlaments i òrgans de representació corresponents en cada un dels països però s’espera un resultat positiu del procés.

 

Pel que fa a les conseqüències per el sector agrícola, el Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) va subratllar que l’acord suposarà uns grans beneficis per les exportacions agrícoles i ha comunicat a través de diferents informes el possible impacte en els principals segments del sector.

 

La soja i productes derivats: En virtut de l'acord, es reduiran les tarifes en tota la regió TPP, oferint noves oportunitats d'accés al mercat als productors i exportadors de soja i productes de soja d'Estats Units. En 2014 Estats Units va exportar 5,5 mil milions de dòlars d'aquest producte a la regió que configuren els països signants de l‘acord TPP.

 

Aus de corral i carn: En virtut de l'acord, es reduiran les tarifes en tota la regió TPP, oferint noves oportunitats d'accés al mercat a les aus de corral d'Estats Units i els productors de carn i exportadors. En 2014, Estats Units va exportar al voltant de 7 mil milions de dòlars en les aus de corral i vaquí de carn a la regió TPP.

 

Fruites fresques i verdures: En virtut del Tractat de Associació Transpacífic, es reduiran les tarifes en tota la regió, oferint noves oportunitats d'accés al mercat als productors i exportadors dels Estats Units les fruites fresques i els vegetals frescos i processats. En 2014, Estats Units va exportar al voltant de 8,1 mil milions de dòlars d'aquests productes al conjunt dels països que formen part de l’associació Atlàntica.

 

 

Article publicat a La Drecera 153 Setembre - Octubre 2015

Revista de la Patronal Agrària de Catalunya

 

Economia