El fenomen de “El Niño” 2015 ja és aquí

 

Els vilatans que viuen a prop de la ciutat cambodjana de Siem Riep, a la part central del país, han estat pregant per la pluja des de la sembra dels seus camps d'arròs a mitjans de juny per a la collita principal de l'any, reportava fa uns dies el corresponsal del mitjà especialitzat Asia Nikkei Michael Sainsbury. Les precipitacions són generalment abundants i regulars a Cambodja a mitjans de juliol, però les pluges han estat escasses aquest any. És el pitjor inici de temporada de pluges que els agricultors de Cambodja, Laos i Tailàndia poden recordar. Els agricultors de la zona es mostren preocupats ja que si aquestes condicions duren tot el mes d’agost es perdrà la collita d’arròs amb les implicacions econòmiques que això comporta.

 El fet és que les previsions respecte a les bones condicions climatològiques per a l’agricultura no són gaire bones en tant en quan els principals serveis de meteorologia van confirmant el que vam anticipar en l’últim número de la Drecera que el patró del fenomen de “El Niño” s’estava fent cada cop més evident. “Hi ha una probabilitat superior al 90% que El Niño continuarà a través de l’estació d'hivern de l'Hemisferi Nord de 2015-2016, i al voltant d'un 80% de possibilitats que durarà a la primavera de 2016", indicava a la seva pàgina web el National Oceanic and Atmospheric Administration dels Estats Units el  passat 9 de juliol. Núvols grisos per a l’agricultura del conjunt de la regió del sud-est asiàtic per els propers mesos amb les conseqüències i canvis globals que això implica. Països com Filipines, Indonèsia i la Índia o Tailàndia en la franja més baixa en termes de pluviometria, i són algunes de les economies amb més risc d’alta inflació en els productes agroalimentaris segons el banc HSBC.

Aquestes conseqüències són molt difícils de predir per l’alta variabilitat del fenomen i els grans canvis que ha experimentat el conjunt de la indústria agrària en els darrers anys. L'últim gran esdeveniment de “El Niño” va ser en 1997-1998, amb gran atenció mediàtica i repercussions al conjunt de mercats globals. Una repetició dels efectes d'aquest cicle veuria collites reduïdes dràsticament amb la conseqüent pujada en els preus, un impacte significatiu en la ramaderia i la possibilitat d'incendis forestals importants, especialment a països com Indonesia. El fenomen pot agreujar greument algunes economies de la regió del sud-est asiàtic que estan encara digerint el xoc que està suposant la desacceleració de la Xina. Plou sobre mullat.

S'espera que el preu de l'arròs, aliment bàsic en la dieta asiàtica, continuï el seu augment si el temps sec continua. Foto: Reuters ©.

 

Article publicat a La Drecera 152 Juliol - Agost 2015

Revista de la Patronal Agrària de Catalunya