ALGUNES PREDICCIONS SOBRE L’AGRICULTURA PER AL 2015

L'agricultura és un sector intrínsecament lligat a la terra i en conseqüència molt afectat per els esdeveniments i conjuntura local. Tanmateix, la globalització dels grans mercats agrícoles ens obliga cada cop més a mantenir una perspectiva global i a tenir sempre un ull posat a com evolucionen els mercats mundials de les principals matèries primeres i poder actuar en conseqüència.

El prestigiós setmanari britànic The Economist -fundat a Londres al 1843-, fa un resum cada any amb les que, considera, són les perspectives generals per cada un dels principals sectors per l'any que ara tot just encetem. Dins d’aquests deu sectors considerats clau, hi és present el sector agrícola.

En resum, els experts assenyalen que, a nivell global, 2015 es presenta com un any de clima temperat i bones collites. El fenomen de El Niño (que es dóna més o menys cada 4 anys i que condiciona bona part del cultius d’Amèrica del Nord i del Sud), té molt a veure. Per el que fa als mercats de cereals, The Economist augura una producció creixent en 2015 que es suma a uns bons nivells d’estoc, en general, el que tot plegat fa pensar que els mercats mundials de gra tindran una tendència de preus a la baixa.

La producció global de blat s’espera que al llarg d’aquest proper any assoleixi els 710 milions de tones, una nova marca històrica, en part gràcies a la producció dins la Unió Europea que, durant 2015, s'espera desplaci els Estats Units com a primera potència exportadora. A finals dels 90, no fa tant, els EUA copaven el 28% de la producció de blat de tot el món. Aquesta proporció ha baixat fins el 18% actual degut a l’alta competència de nous productors.

El nivell d’estocs, un dels punts on els informes sobre la geopolítica de l’agricultura posen un èmfasi major, en els mercats mundials es situa en prop de 100 dies de consum. Molt d'aquest estoc però, prop del 30%, es concentra a la Xina –probablement la potència que més importància estratègica li esta donant al tema alimentari– on aquestes reserves d'aliment estan fora de l’accés dels mercats mundials al estar destinades al consum domèstic de la pròpia Xina.

El blat de moro és una de les matèries primeres agrícoles que concentren un major grau de incertesa per 2015 diuen els experts. En 2014, va estar subjecte a certa volatilitat, tancant l’any amb una lleugera davallada en preus del 1,60% respecte a principis d’any. Els exportadors americans, principals agents del mercat global, estan a l’espera de que el regulador Xinés accepti un nou producte de cultiu modificat genèticament, un dels grans debats que afectarà el sector (i de manera creixent) en la propera dècada. Probablement no passi, però el cas resulta il·lustratiu per remarcar algunes de les incerteses regulatòries globals que es donen en tots els sectors i dels quals l’agricultura no n’és cap excepció. Tot plegat, es tracta d’agafar presa de contacte amb les dinàmiques globals a les que es troba subjecte el sector a nivell mundial i anar-nos acostumant.

En tot cas, la demanda en el curt-mig termini a la Xina d'aquest producte caurà de forma significativa el que no ha de ser un impediment per què a llarg termini el gegant asiàtic es converteixi (com ho és en desenes de matèries primeres i aliments) en el major importador de Blat de moro del món.

 

Al marge de les dinàmiques que comencen a descomptar els principals experts i mercats de futurs per el sector agrícola en el proper any, hi ha algunes mega-tendències globals de les que hem de prendre consciència i que per pur sentit comú ens fan pensar que en el llarg termini la pressió en els preus serà l’alçà. Estic parlant de l’augment sostingut de la població (pràcticament tot aquest creixement es concentra a l’Àsia), l’ús creixent de biocombustibles o, i especialment rellevant, el ràpid augment en la renda disponible de molts països emergents (tema que convé seguir de prop i que podria tenir conseqüències molt positives per Europa si fem les coses bé). Malgrat l’existència d’aquests factors fonamentals en el llarg termini, per el proper exercici, el Economist Inteligence Unit estima que, en promig, el preu dels productes agrícoles en el mercat global baixaran prop d’un 6%.

Aquest 6% reflexa un global com sempre hi ha oportunitats. Per exemple els mercats de cacau s’espera que puguin gaudir de grans rendibilitats per el proper any. L’oferta es troba relativament restringida, i en canvi la demanda és molt sensible a millores en la renda disponible. La gana de la Xina per productes de xocolata puja (ara es situa a un tímid consum de 70 grams per persona a l’any): el marge de creixement és molt gran i això beneficia, per exemple, a països com Costa d’Ivori, que concentra prop del 40% de la producció mundial de cacau. El món de la geopolítica de l’agricultura es mou i és important tenir-lo en compte. 

 

Article publicat a La Drecera 149 Gener - Febrer 2015

Revista de la Patronal Agrària de Catalunya