Mercabarna crea el Clúster MERCABARNA EXPORT

 

Mercabarna ha presentat el Clúster Mercabarna Export per contribuir a l’impuls del sector agroalimentari, un dels més estratègics del nostre país.  L’acte va ser presidit per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura; Josep Tejedo, director general de Mercabarna i Joan Llonch, president de l’Associació de Concessionaris de Mercabarna. En les seves exposicions van destacar l'enorme potencial que ha de tenir aquest clúster per donar suport a emprenedors i pimes catalanes del sector de l’alimentació, posant les eines necessàries per acompanyar els empresaris que volen exportar i, conjuntament amb ells, marcar les accions a realitzar en el futur. 
Mercabarna és ja el Hub Alimentari del Mediterràni, el nucli de distribució alimentària de referència a Europa i el més important del sud del continent i del Mediterrani. En el seu recinte hi ha 700 empreses alimentàries que proveeixen més de 10 milions de consumidors. Durant el 2012, les exportacions han suposat un 20% del total de productes comercialitzats a Mercabarna.
De moment, Mercabarna ha analitzat l’actual situació de les empreses del seu polígon alimentari amb possibilitats d’exportar i s’han identificat quins són els reptes estratègics per promoure encara més l’activitat exportadora. Entre aquests reptes destaca la millora dels aspectes comercials, com la investigació de nous mercats i la detecció de grans clients potencials; l’optimització de la logística associada a l’exportació i la recerca de fons de finançament. Mercabarna ja ha començat a organitzar grups de treball amb les empreses associades per assolir alguns d’aquests reptes. 
El perfil dels potencials clients que es volen captar perquè es proveeixin de productes de Mercabarna respon a importadors d’aliments frescos –sobretot majoristes d’altres països- que abasteixen cadenes de supermercats, de restauració o altres canals de detallistes més atomitzats. 

Mercabarna ha presentat el Clúster Mercabarna Export per contribuir a l’impuls del sector agroalimentari, un dels més estratègics del nostre país. L’acte va ser presidit per Josep Maria Pelegrí, conseller d’Agricultura; Josep Tejedo, director general de Mercabarna i Joan Llonch, president de l’Associació de Concessionaris de Mercabarna. En les seves exposicions van destacar l'enorme potencial que ha de tenir aquest clúster per donar suport a emprenedors i pimes catalanes del sector de l’alimentació, posant les eines necessàries per acompanyar els empresaris que volen exportar i, conjuntament amb ells, marcar les accions a realitzar en el futur. Mercabarna és ja el Hub Alimentari del Mediterràni, el nucli de distribució alimentària de referència a Europa i el més important del sud del continent i del Mediterrani. En el seu recinte hi ha 700 empreses alimentàries que proveeixen més de 10 milions de consumidors. Durant el 2012, les exportacions han suposat un 20% del total de productes comercialitzats a Mercabarna.De moment, Mercabarna ha analitzat l’actual situació de les empreses del seu polígon alimentari amb possibilitats d’exportar i s’han identificat quins són els reptes estratègics per promoure encara més l’activitat exportadora. Entre aquests reptes destaca la millora dels aspectes comercials, com la investigació de nous mercats i la detecció de grans clients potencials; l’optimització de la logística associada a l’exportació i la recerca de fons de finançament. Mercabarna ja ha començat a organitzar grups de treball amb les empreses associades per assolir alguns d’aquests reptes. El perfil dels potencials clients que es volen captar perquè es proveeixin de productes de Mercabarna respon a importadors d’aliments frescos –sobretot majoristes d’altres països- que abasteixen cadenes de supermercats, de restauració o altres canals de detallistes més atomitzats. 

 

Aquests importadors trien Mercabarna respecte a d’altres mercats del món per la gran i variada gamma de productes frescos que concentra en el seu recinte, com a conseqüència de diferents factors. Els trets més importants pels importadors internacionals que es proveeixen a Mercabarna són la varietat de producte d’arreu del món amb molta qualitat i el fet de poder realitzar una logística de transport de càrregues mixtes (per exemple: 4 palets de pomes, 3 de pinyes, 5 de plàtans, etc. de diferents majoristes o d’un de sol, en un mateix camió). 

Entre els reptes de futur més importants destaquen la necessitat d’aconseguir més empreses per al Clúster - segons va dir en la seva intervenció el senyor Joan Llonch, president de  l’Associació de Concessionaris de Mercabarna- per sumar-hi sinergies, consolidar les col·laboracions iniciades amb les empreses de logística i transport per aconseguir arribar de forma més eficient als mercats d’interès i el fet de treballar conjuntament amb els associats al Clúster per identificar més mercats d’interès i grans clients potencials.

Aquests importadors trien Mercabarna respecte a d’altres mercats del món per la gran i variada gamma de productes frescos que concentra en el seu recinte, com a conseqüència de diferents factors. Els trets més importants pels importadors internacionals que es proveeixen a Mercabarna són la varietat de producte d’arreu del món amb molta qualitat i el fet de poder realitzar una logística de transport de càrregues mixtes (per exemple: 4 palets de pomes, 3 de pinyes, 5 de plàtans, etc. de diferents majoristes o d’un de sol, en un mateix camió). Entre els reptes de futur més importants destaquen la necessitat d’aconseguir més empreses per al Clúster - segons va dir en la seva intervenció el senyor Joan Llonch, president de  l’Associació de Concessionaris de Mercabarna- per sumar-hi sinergies, consolidar les col·laboracions iniciades amb les empreses de logística i transport per aconseguir arribar de forma més eficient als mercats d’interès i el fet de treballar conjuntament amb els associats al Clúster per identificar més mercats d’interès i grans clients potencials.

Article publicat a La Drecera 142. Novembre - Desembre 2013

Revista de la Patronal Agrària de Catalunya

Economia