SEMILLAS FITÓ

 

La renovada germinació d’una empresa multinacional amb fondes arrels familiars i de país

 


Semillas Fitó aposta per la investigació com a clau de l’èxit

 

Semillas Fitó és una multinacional catalana, amb 130 anys d’història, amb seu central a Barcelona, l’activitat principal de la qual és la investigació, producció i comercialització de llavors d’espècies de plantes agrícoles i hortícoles per al cultiu professional.

Actualment disposa de filies a Turquia, Itàlia, Portugal, Mèxic i França i exporta a més de 70 països. Té més de 385 treballadors a Espanya i més de 75 a l’exterior. Compta amb una xifra de negoci de 70 milions d’euros, amb una previsió de creixement del 10%.

Des dels seus inicis, Semillas Fitó ha tingut interès en la millora, però és a finals dels 60 quan es comença a desenvolupar la investigació, primerament en hortícoles. L’aposta per la investigació, el desenvolupament i la innovació (R+D+i) respon a la necessitat de millorar el seu catàleg de varietats, y actualment, com les grans companyies de llavors ja dedica el 15% de la seva facturació a l ainversió en I+D. El que realment la diferencia de la resta d’empreses del sector és que, des dels seus inicis, ha enfocat els seus esforços en R+D+i a les necessitats locals de cada agricultor, principalment a la Mediterrània i Llatinoamèrica.

En aquest sentit la inversió en R+D+i de Semillas Fitó va enfocada a beneficiar als productors (millorant la producció, la resistència de la planta i la qualitat del fruit), als distribuïdors (allargant la vida dels productes però sense perdre la qualitat) i als consumidors (millorant tots els aspectes organolèptics de vista, sabor i textura). Tota aquest informació del mercat és fonamental per enfocar bé la investigació de cara al futur.

Al llarg del seu camí, Semillas Fitó, ha anat creant una àmplia i molt professional estructura per a la millora varietal, que té com pilars els seus 7 Centres de Millora, situats a Espanya (Barcelona, Lleida, Badajoz, i Almeria), un a Turquia (Antalya), un altre a Mèxic (Culiacán) i per últim un a Suïssa (Delley).

Les Cases de Barbens (Anglesola), un centre de referència en recerca de panís arreu del món

 

Semillas Fitó té una llarga trajectòria a les Terres de Lleida. Va iniciar la seva activitat a la comarca de l’Urgell la primera meitat del segle passat on va començar a treballar en els regadius especialment Bellpuig, produint farratgeres d’arrel com naps i remolatxa. Després, als anys 60, ja es van inaugurar les instal·lacions fixes de Bellpuig a la NII per poder servir els agricultors de l’àrea. És a partir dels anys 80 quan des de Semillas Fitó es comença a apostar per la investigació, el desenvolupament i la innovació en productes de Gran Conreu.

Més recentment, el desembre del 2011, aprofitant l’adquisició de la finca de Les Cases de Barbens (al terme municipal d’Anglesola), és quan es munta el centre de referència d’investigació pel que fa la cultiu del panís. Des d’aquí, és d’on es piloten els altres dos centres de panís que Semillas Fitó té d’I+D, un a Badajoz i l’altre a Suïssa.

En aquesta mateixa seu, el passat mes de juliol, es va aprovar la construcció del nou centre de processat de llavor de 50.000 metres quadrats, amb una inversió total prevista de 10 milions d’euros. La primera fase d’aquest projecte, que compta amb 26.000 metres quadrats, suposarà una inversió de 6 milions d’euros i finalitzarà al maig de 2015. L’objectiu d’aquesta aposta és esdevenir un centre de processat total i autosuficient per dues de les divisions de negoci més importants de Semillas Fitó; Gran Conreu i Àrees Verdes.

Tot això només confirma l’aposta de la multinacional catalana per centralitzar una part important de la seva activitat a Lleida i des d’allà obrir-se al món com una d eles empreses capdavanteres en l’obtenció i millora de noves varietats de panís.

Fitó des de 1880 fins avui, amb aplicació i perseverança, ha aconseguit grans resultats. La màxima expressió d’una llavor sempre ha estat la seva aparent senzillesa i simplicitat. Unes característiques naturals que aquesta família ha sabut apreciar i aprofitar amb humilitat durant cinc generacions. Eines inspiradores que, adequades a cada temps, els han ajudat a obtenir una tangible realitat productiva, comercial, i alhora especialment bella. Avui, aconseguir seleccionar i dissenyar llavors de forma responsable, competent i útil, no és pas a l’abast de tothom. Esdevé camí compromès de servei en la recerca d’un futur sustentable per aquest nostre món. Aquells que, com Fitó, treballen honestament per les empreses agràries, saben de la importància de la seguretat alimentària i de les fragilitats que assetgen avui la nutrició humana.

 

L’Institut  Agrícola ha resultat un privilegiat coneixedor del soci Semillas Fitó. Reconeix des dels seus orígens, la seva singular trajectòria: Vic,  Sant Martí de Provençals, Poble Nou, Selva de Mar. Començant per Ramon Fitó el 1880, oriünd de Vic, d’una família de planteristes amb interessants resultats hortícoles, especialment entorn el tomàquet i el pebrot. Des 1910, el seu fill, Antoni Fitó assolí el prestigi d’uns productes ben fets, un planter robust i ben arrelat molt apreciat pels hortolans que subministraven el Bon barceloní. És a partir de 1940, que Casimir Fitó experimenta una gran evolució. El seu caràcter dinàmic i convincent el fan presidir durant molts anys el Gremi de Planteristes i Seleccionadors de llavors de Catalunya, i és alhora fundador de la Asociación de Productores de Semillas de España. Dins aquest marc,  situa l’empresa entre les millors de l’Estat. Durant els anys 1970, són Antoni i Jaume Fitó Morató que, pas a pas, fan entrar l’empresa en una nova era. La modernitzen en àmbits clau com la investigació que fan evolucionar cap a l’imprescindible I+D+I empresarial que avui coneixem. Obren nous mercats, s’internacionalitzen, tant en l’ordre de proveïdors com de clients. Aquests dos germans formen un tàndem eficient i compenetrat que, amb previsió, ha encarat el futur de la seva nova generació. Amb seny i sana ambició han sabut assentar a Catalunya una multinacional, amb arrels a tota la Mediterrània i vocació global. Molts són els membres de la nostra institució els que així ho entenen i valoren,  molts els  que  hi participen  com a  col·laboradors i/o clients.

 

Article publicat a La Drecera 141. Setembre - Octubre 2013

Revista de la Patronal Agrària de Catalunya

 

Economia