EL CATÀLEG DE MASIES I CASES RURALS
A LA LLEI DURBANISME DE CATALUNYA
![]() |
Vet aquí un tema de suscitable interès per a tots vosaltres. Certament, i com tots sabem, corren temps difícils que afecten a tots els àmbits de la societat. Davant daquesta complicada conjuntura, molts de vosaltres cerqueu nous projectes per innovar i fomentar la creativitat, així com rendibilitzar les propietats i activitats. I és que en una època on el turisme rural, malgrat ja no es troba en ple apogeu, encara és una possible font dingressos pel turisme anomenat de proximitat. Per això, desprèn certa curiositat i és adient conèixer la regulació normativa referent a la rehabilitació de masies i cases rurals que han de permetre aquell nou ús. Per això, lINSTITUT AGRICOLA ha volgut tractar aquesta matèria amb lobjectiu que disposeu dels coneixements i conceptes bàsics.
Aquest article és una continuació, concreció i actualització, alhora, del que hi ha a La Drecera de març-abril de 2011. Tant per que des de llavors hi ha hagut alguns canvis normatius ―la Llei 3/2012 modificà certs preceptes al respecte―, com per que aquí tractarem bàsicament només un dels punts que vam apuntar allà: el Catàleg de masies i construccions rurals municipals.
La Llei dUrbanisme de Catalunya ―articles 47.3 i 50― estableix clarament que per a lareconstrucció i rehabilitació de les masies i cases rurals, aquestes han dhaver estat incloses i identificades pel planejament urbanístic general en un catàleg específic, justificant les raons que en determinen la preservació i la recuperació. Daquesta manera poder-les destinar bé a habitatge familiar, a establiment de turisme rural o hoteler ―amb exclusió de la modalitat dhotel apartament―, o bé a activitats deducació en el lleure, serà possible. Tanmateix, per poder destinar les masies o les cases rurals a establiment hoteler ha destar previst expressament en dit catàleg, el qual pot establir un límit del nombre de places.
Dit això, cal dir que les raons per incloure un edifici en el Catàleg de masies i cases rurals shan de fonamentar ―diu la Llei― principalment en alguns dels següents valors:
- Arquitectònics
- Històrics
- Mediambientals
- Paisatgístics: Caracteritzen la imatge pròpia dun territori concret.
- O socials: Afavoreixen la recuperació o manteniment de la població.
En defecte o absència de Catàleg, per tal de reconstruir o donar un ús diferent a una masia o casa rural caldrà tramitar prèviament una altre figura de planejament com és el pla especial urbanístic.
El referit Catàleg o Pla Especial es concreta en un document normatiu que, a través de fitxes detallades i individualitzades per cada masia o conjunt arquitectònic, ofereix una protecció física i jurídica que, en funció dels valors de referència, regula les seves condicions dedificació i lesactuacions que shi podran dur a terme: usos permesos, possibilitat dampliació, deure de respectar certs elements arquitectònics existents, enderroc delements dissonants, admissió de divisió horitzontal, etcètera. Pel cas que a un municipi no hi hagi Catàleg, caldrà tramitar un propi Pla Especial, per a una actuació i construcció concreta. Tot plegat dóna seguretat jurídica i clarifica quin és el ventall dusos admesos en cadascuna de les edificacions rurals; permetent disposar de condicions dordenació concretes amb una tramitació reglada i transparent.
El Catàleg de masies, quan forma part del Pla dOrdenació Urbanística Municipal ―normalment en forma dannex―, té rang de planejament general. En canvi, quan es tramita apart, a través dun Pla Especial Urbanístic té rang de planejament derivat.
Definicions
En primer terme, cal delimitar més concretament el terme de masia. Per aquesta sentén la construcció constituïda per un habitatge familiar i els seus annexos, vinculada en origen a una explotació agropecuària i forestal. Entenem per edificació de caràcter annex o auxiliar, les cabanyes, els masets, les pallisses, els coberts, complementaris, tots ells, i vinculats a lhabitatge principal.
Daltra banda, el concepte de casa rural comprèn les construccions dhabitatges com masoveries, cases de pagès i altres construccions tradicionals, pròpies del sòl no urbanitzable, amb habitatge familiar no vinculat a lactivitat agrícola ni a la ramadera. A mode il·lustratiu, ressaltem varis exemples: els molins daigua i de secà, les estacions ferroviàries, les bòviles, les instal·lacions preindustrials, les antigues centrals hidroelèctriques, etcètera.
Les edificacions aïllades com les cabanes, les bordes, els masos, fargues, balnearis, pletes de bestiar, magatzems, coberts o altres edificacions pròpies del sòl no urbanitzable que no són, o no han estat, habitatge familiar no poden incorporar-se al Catàleg de masies amb aquesta finalitat dhabitatge. Altre cosa és que sí hi constin per a ser destinats a altres usos o als que haguessin tingut anteriorment, respectant els paràmetres constructius i socials corresponents.
![]() |
Usos admesos
La reconstrucció i la rehabilitació del patrimoni arquitectònic rural ha de respectar el volum edificat preexistent i la composició volumètrica originalprèviament determinats en cada fitxa. Tot i així, a vegades es permeten petites ampliacions, com, per exemple, per tal dassolir les condicions mínimes dhabitabilitat.
Tanmateix, les possibles ampliacions o noves construccions de caràcter auxiliar que admeti el planejament urbanístic no poden afectar els valors arquitectònics i paisatgístics concurrents, i han destar justificades en les necessitats derivades del desenvolupament dels usos admesos. Envers aquests últims, la Llei dUrbanisme i el seu Reglament determinen i concreten molt clarament els usos que es poden dur a terme en dites masies i cases rurals, una vegada estiguin reconstruïdes i revalorades. Tot seguit us expliquem els diversos usos admesos:
a) Habitatge familiar. Sadmeten els usos artesanals vinculats a lhabitatge familiar, en el ben entès que siguin edificacions pròpies del medi rural. Alhora, es poden dur a terme els usos delaboració i transformació artesanal dels recursos naturals i agropecuaris, així com de comercialització daquests productes vinculats a la mateixa finca o finques de lentorn territorial. Un bon exemple seria lelaboració de formatges duna explotació ramadera.
b) Turisme rural: ha de permetre el manteniment de la explotació existent. Sha de tractar duna modalitat dallotjament rural independent, assimilable a habitatge i sense divisió horitzontal.
c) Restauració
d) Educació en el lleure: sadmeten els usos lúdic formatius.
e) Desenvolupament rural: sadmeten aquelles activitats de formació, capacitació professional, innovació i incorporació de noves tecnologies destinades a la millora qualitativa i a lordenació de les produccions agràries.
f) Hoteler i residències de la tercera edat i centres de rehabilitació: només és admissible si es disposa dun sostre aproximat de 1.000 m2. No sadmeten hotel apartament ni els usos dhotel en condomini. I pel cas de residències cal acreditar una bona accessibilitat.
La reconstrucció i rehabilitació de masies i cases rurals requereix, a més de la inclusió en el Catàleg, l'obtenció de la llicència urbanística municipal atorgada de conformitat amb el procediment que regula la normativa urbanística (article 50 de la Llei d'urbanisme i l'article 58 del seu Reglament).
En el procés d'atorgament de llicències, la Comissió Territorial d'Urbanisme que pertoqui territorialment ha demetre un informe sobre els projectes relatius a la reconstrucció i rehabilitació de les construccions, llevat que aquests projectes només comportin obres de conservació, d'adequació, millora o de manteniment. Alhora, la Comissió ha d'emetre l'esmentat informe en el termini màxim de dos mesos a partir que disposi de l'expedient. La llicència municipal només es pot atorgar si el dit informe és favorable i, si escau, ha de fixar les mesures correctores i les condicions de caràcter urbanístic necessàries.
LAjuntament corresponent té dos mesos per resoldre l'atorgament de la llicència, a comptar des de lemissió de linforme favorable de la Comissió Territorial dUrbanisme.
Tot seguit, us donem varis consells pràctics en cas que el vostre Ajuntament estigui elaborant un Catàleg de Masies i Cases Rurals.
![]() |
Recomanacions davant l'endegament de la elaboració del Catàleg per part d'un Ajuntament
a) Comprovar que les dades de la fitxa que es fa per a cada immoble ―masia, casa, magatzem agrícola, nau, cobert, barraca, etcètera― s'ajusti a la seva realitat física: mesures, dimensions, volum, tipus de construcció, qualitat constructiva, color, material, antiguitat, història, etcètera.
b) Si es té previst dur a terme alguna obra, modificació o reforma, fer-la aviat. O en tot cas, que en les fotografies que constin a la fitxa no es vegi la zona on es vol executar lobra o a la fitxa ―plànols o croquis― mirar de que ja shi inclogui.
En canvi, si se n'han fet de recents ―menys de quatre anys―, sense haver demanat/obtingut llicència, mirar de "legalitzar-les", si se les inclou dins la fitxa.
c) Incloure a la fitxa tots els coberts, annexes i altres construccions que envoltin la masia. Com més sostre i volum edificat consti, millor. Sempre es podrà rehabilitar o reconstruir alguna daquestes construccions per algun ús que ara potser no shi pensa. Fer més construccions noves serà impossible si no estan al Catàleg.
d) Si hi ha algunes runes, antics vestigis de construccions, o similars, per poc que sigui, és important incloure-les a la fitxa, perquè sinó desprès no es podrà demanar la seva reconstrucció. Mirar de cercar fotografies, plànols antics, testimonis o proves adients, doncs normalment sexigeixen almenys dues parets formant angle dalçada mínima de dos metres.
e) No incloure masses elements arquitectònics o constructius que sigui interessants o històrics, doncs seran motiu de protecció i no shi podran dur alteracions o modificacions mai més. I això pot limitar laprofitament o adaptació de la masia o annexes en un futur.
f) L'elaboració de les fitxes ―amb croquis/plànols, fotografies, etcètera― normalment l'Ajuntament ho encarrega a tècnics externs ―Arquitectes generalment―, que visiten les masies i construccions, prenent les dades. Legalment no tenen permís per a entrar directament en les cases o construccions, però tampoc s'ha d'impedir per que sí, la tasca que se'ls ha encomanat. En tot cas, mirar que no es fixin en masses detalls, per que aquests ―allò interessant per a "protegir" o "mantenir" per ells: arcs interiors, pedres cantoneres o llindes de finestres, inscripcions, coberta de bigues de fusta, teules àrabs, etcètera― en el seu moment pot ser un element que us paralitzin o deneguin obres/modificacions posteriors.
g) No és del tot cert que si existeix aquest Catàleg, i una construcció hi és dins, les llicències dobres es tramitin més ràpid. En la majoria dels casos pot ser que sí, doncs només ha destudiar-se i aprovar el projecte lAjuntament, sense necessitat dinformes daltres administracions ―Departament dAgricultura, de Cultura, de Medi Ambient o dUrbanisme. Per la qual cosa el tràmit és més ràpid ―en principi, depenent de la diligència del propi Ajuntament. Però hi ha nombrosos casos en que sí són preceptius els informes daltres administracions. Per exemple: noves construccions per a destinar-les a habitatge o residència de temporers, obertura de camins, construccions de càmpings, i altres supòsits. En aquests casos, doncs, el tràmit segueix essent llarg igualment.
Finalment, i per actualitzar larticle de La Drecera al qual hem fet menció al principi, adjuntem de nou el quadre dels tràmits a seguir per cadascun dels usos permesos en el sòl no urbanitzable.
Esperem que tot plegat us sigui dutilitat, especialment per tal que les construccions rurals segueixin essent útils, ja sigui per a una activitat agrícola, ramadera o forestal, ja sigui per a daltres que ara, o en el futur, puguin desenvolupar-shi. LINSTITUT AGRÍCOLA dura a terme les aportacions normatives i pràctiques adients per tal que els Catàlegs municipals siguin el menys restrictius possibles, en ares a una conservació i manteniment òptim i rendible, tant de les construccions com de les pròpies explotacions agràries.
![]() |
Article publicat a La Drecera 138. Març - Abril 2013
Revista de la Patronal Agrària de Catalunya