La normativa referent als camins del món agrari (II).
ELS CAMINS PÚBLICS
En el primer article sobre els camins públics vàrem aprofundir sobre les vies pecuàries, camins de titularitat autonòmica destinats al pas del ramat, i ara compatibles amb altres usos relacionats amb el medi. Aquests, sent camins públics de titularitat autonòmica, són uns dels pocs ben delimitats i definits per llei. En canvi, per a la resta de camins, la normativa és difusa i poc clara, fet que impedeix esbrinar la titularitat dun camí concret. Cercar si un camí és púbic i/o privat es converteix, a dia davui, en una tasca cada vegada més complicada. Per tant, ens endinsem en un tema poc tractat, i no per la manca dinterès, sinó per carència de regulació jurídica, sorgint un conflicte evident entre lAdministració Pública i els propietaris.
Intentarem dilucidar el règim jurídic dels camins, diferenciant els camins públics dels camins privats, assenyalant la forma de distingir-los (inventaris, manteniment, descripció duns i daltres) i inclús la forma dadquirir-los.
CLASSIFICACIÓ DELS CAMINS
En la recerca de la definició legal de camí, no napareix cap de concreta. Això és degut a que, en el nostre territori, els camins es defineixen per exclusió respecte de les carreteres. Dacord amb el que estableix el text refós de la Llei de carreteres - Decret Legislatiu 2/2009: Es consideren carreteres les vies de domini i ús públics projectades i construïdes fonamentalment per a la circulació de vehicles automòbils. Alhora, sexclou de laplicació de la normativa de carreteres a les pistes forestals i els camins rurals.
Si més no, és cert que amb el pas dels segles shan anat utilitzant denominacions diverses per als diferents tipus de camins, depenent de les seves característiques físiques i segons la funció o servei que lliuraven.
El Decret català 166/1998, de 8 de juliol, que desenvolupa la Llei 9/1995, de 27 de juliol, sobre accés motoritzat al medi natural, conceptualitza vàries classes de camins que pot ser-nos força útil. Als efectes daquest Decret sentén per:
Camins forestals, les vies de terra o pavimentades de circulació permanent que serveixen per a la gestió, la vigilància i la defensa de les forests, amb una amplada mitjana de plataforma de 4 metres, i que formen la xarxa forestal bàsica.
Pistes forestals, les vies de terra o pavimentades connectades amb les anteriors i de característiques similars, construïdes primordialment per al transport dels aprofitaments forestals, amb una amplada mitjana de plataforma de 3 metres, que formen la xarxa forestal secundària.
Pistes de desembosc, les vies de terra i de circulació temporal exclusivament construïdes per al transport daprofitaments forestals, amb una amplada mitjana de plataforma de 2,5 metres (vinculades amb larticle 62 de la Llei 6/1998 Forestal de Catalunya).
Camins rurals, les vies pavimentades, o de terra, de circulació permanent, construïdes per a la millora de les infraestructures agrícoles, ramaderes i forestals, dunió entre infraestructures agrícoles, ramaderes i forestals, dunió entre localitats o daccés a cases o nuclis de població situats en zones rurals.
Camins ramaders, els camins seguits tradicionalment pel bestiar transhumant en els seus desplaçaments periòdics per a laprofitament de les pastures naturals.
Camins de bast, els antics camins aptes per al pas danimals de càrrega i no aptes actualment per a la circulació de vehicles de quatre rodes.
Corriols i senders, vials únicament aptes per al pas de vianants.
El règim jurídic aplicable a cadascuna daquestes categories sestableix segons la seva titularitat. Tret, és clar, daquelles que tenen un règim jurídic especial, com és el cas dels camins ramaders -Llei estatal 3/1995 de vies pecuàries- o dels que transcorren per terrenys forestals -Llei catalana 6/1988 dordenació dels terrenys forestals de Catalunya-. Aquest fet comportarà laplicació daquesta normativa sectorial amb caràcter preferent sobre el règim jurídic ordinari, en tots aquells aspectes que siguin regulats.
LA TITULARITAT DELS CAMINS
El criteri de la titularitat és genèric i afecta a qualsevol tipus de camí. Diferenciem la titularitat pública dels camins, de la titularitat privada, essent un tema que actualment presenta un interès jurídic indubtable i una evident conflictivitat judicial, degut a la inestable cobertura legal.
Els camins públics: determinació i definició
La titularitat pública dels camins a Catalunya ve definida especialment per dues normes: el Decret Legislatiu 2/2003 que aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya i la Llei estatal 3/1995 de vies pecuàries. La primera regula, entre daltres aspectes, els camins de titularitat municipal, que representen la major part de la xarxa de camins. De fet, no ho fa explícitament en tant que camins sinó implícitament en tant que béns municipals. En canvi, la segona regula explícitament una categoria de camins, els camins ramaders -de titularitat autonòmica- i que ja van ser objecte destudi en la passada Drecera. Ara, doncs, aprofundirem en els camins públics, que seran de titularitat municipal sempre que aquesta no sigui assumida per una Administració superior (article 66.3.d del Decret Legislatiu 2/2003 que aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya).
El dret civil, com a primera legislació que regula la titularitat pública dels camins, estableix la necessitat de concórrer un ús públic per a considerar el camí de domini públic (article 339 del Codi Civil). Normativa que es veu recolzada pel regim jurídic de làmbit local, on sassigna el mateix règim dús (article 201.1 del Decret Legislatiu 2/2003 que aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya). Per tant, per a que un camí sigui públic ha destar destinat i afectat per un ús públic.
Lús públic, encara que no compte amb una definició jurídica, és lús que fan del camí el comú dels ciutadans, amb el convenciment que exerceixen un dret col·lectiu. Dit amb altres paraules, és el convenciment que per aquell camí hi té dret a passar tothom i així ho ha decidit la societat.
No obstant, però, lús públic per sí sol no pressuposa titularitat pública. Coexisteixen altres factors complementaris per a determinar la personalitat jurídica dun camí. En primer lloc, per ladscripció del camí al domini públic lús ha de tenir un caràcter immemorial. És el que popularment sentirem amb la frase de sempre shi ha passat. La seva antiguitat es determina normalment mitjançant el testimoniatge dels veïns, tot i que pot venir fixat també en un dictamen o informe pericial fet per un pèrit especialitzat amb lús de tècniques danàlisi històrica i geogràfica.
També és prova de titularitat pública la inclusió a linventari de béns municipals i/o lafectació a un servei públic (articles 201.1 i 222.1 del Decret Legislatiu 2/2003 que aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya). Dir al respecte que, en el règim municipal, la titularitat dels béns públics comporta lobligació dels ajuntaments de conservar-los i millorar-los (article 225.1 del Decret Legislatiu 2/2003 que aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya i article 74.1 del Reial Decret Legislatiu 781/1986 de text refós del règim local). I apart de linventari municipal referit, també podem trobar proves de lexistència de camins públics a linventari de camins i pistes elaborat pel Consell Comarcal respectiu, dacord amb el que es preveu a larticle 11.3 de la Llei 9/1995 de regulació de laccés motoritzat al medi natural i larticle 11.2 del Decret 166/1998 de regulació de laccés motoritzat al medi natural. Per exemple, ja existeixen algunes comarques que compten amb aquest inventari de camins, com ara: Baix Ebre, Vallès Occidental, Bages, Garraf, Garrotxa i Alt Camp. No està de més tenir-ho present.
Els problemes jurídics que es presenten en relació amb la possible delimitació o limitació pública dels camins es poden veure atenuats per la previsió que la legislació urbanística catalana fa a la possibilitat dexistència dordenances durbanització i edificació. Així mateix, els instruments de planejament generals poden actuar com a prova de la titularitat pública dels camins. Heus ací la necessitat -del ajuntaments, és clar- que aquests sincloguin en plans generals durbanisme, en plans especials de protecció i/o conservació del sòl no urbanitzable o en plans especials específics sobre camins rurals del municipi.
També ha de quedar suficientment acreditada la possessió pública del camí, car aquest és un fet determinant, configurat com un element reglat de la potestat pública.
Un altre mitjà addicional per a verificar el domini públic és la prova documental. Aquí hi entra en joc el Registre de la Propietat i el Cadastre. Però al respecte cal recordar que els camins públics no tributen (no paguen impostos) i no tenen lobligació legal dinscriures al Registre de la Propietat (article 223.2 del Decret Legislatiu 2/2003 que aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya). Aquesta excepció a la pràctica ha demostrat que el que representava un privilegi sha convertit en un perill per a la integritat i defensa dels camins públics, al no constar-hi. I més agreujat es dóna quan la Llei Hipotecària estableix que a tots els efectes legals es presumeix que qui tingui inscrit el domini dels immobles camins, per exemple- o drets reals -servitud de pas-, en té la possessió dels mateixos. Per això és fonamental inscriure els camins en el Registre de la Propietat, car és lúnic que té efectes de fe pública respecte la titularitat i sobre els drets reals dels béns immobles, acreditant-ne alhora la possessió. En aquest sentit, i per al cas específic dels camins de domini públic, la inscripció es veu afavorida per la nova redacció donada a larticle 5 del Reglament Hipotecari pel Reial Decret 1867/1998, on sestableix que Els béns de domini públic també podran ser objecte dinscripció, dacord amb la seva legislació especial.
Tanmateix, la inscripció registral té lavantatge de proporcionar una presumpció de possessió del camí que pot facilitar molt la sempre difícil prova daquest extrem. Presumpció però, que és iuris tantum, és a dir, destruïble amb prova en contra. Alhora, labsència de menció dun camí públic al Registre de la Propietat, o a les escriptures de propietat, no és prova jurídicament vàlida de la titularitat privada del camí. I això és degut, com hem dit, a que la seva inscripció no és obligatòria, sinó potestativa. Tot i això, els títols de propietat permeten determinar la titularitat pública dels camins que fan de límit de les finques privades.
En referència al Cadastre, aquest no és un inventari de camins ni de finques- ni té per missió determinar-ne la titularitat. Simplement és un fitxer de dades a efectes fiscals. Els camins, privats o públics, que hi figuren, són simplement perquè es mostren totes les superfícies terrestres. No obstant, però, el cadastre recull un bon nombre de camins, i pot aportar dades que contribueixin a determinar-ne la titularitat. Tal i com recullen diverses sentències, ladscripció dun camí com de titularitat cadastral pública és un principi de prova de titularitat pública. Finalment citar que la normativa civilista preveu com de titularitat pública els camins que comuniquen pobles, mercats, equipaments i serveis públics. Són els anomenats camins veïnals i provincials (article 344 del Codi Civil).
![]() |
Característiques jurídiques dels camins públics
Els camins públics gaudeixen de la protecció jurídica que tenen els béns de domini públic. Per tant són: inalienables, inembargables i imprescriptibles. Daquests tres elements el que ara més ens interessa, pel que fa als camins, és el de la seva imprescriptibilitat. Això els atorga una extraordinària persistència jurídica. I és que, encara que el camí públic quedi en desús, jurídicament segueix existint.
De fet, un camí públic només pot deixar de ser-ho després de la incoació dun expedient de desafectació (article 205.1 del Decret Legislatiu 2/2003 que aprova el text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya). En resum es determina que:
- Si el camí fa menys de vint-i-cinc anys que ha deixat dusar-se, el Ple de lAjuntament ha dhaver-ho resolt favorablement per majoria absoluta.
- Si el camí fa més de vint-i-cinc anys que ha caigut en desús, el Ple ha dadoptar lacord de desafectar el camí per majoria simple.
Tot i això és evident que els Ajuntaments no tenen gaire interès específic en desafectar els camins tradicionals en desús. I més quan lexistència dels quals, de vegades, fins i tot ignoren.
Altres formes dadquisició dels camins
En general, com hem explicat, la titularitat pública dun camí deriva fonamentalment de lús públic. Però quan aquest no és el cas, el mecanisme dadscripció al domini públic es pot dur a terme bé mitjançant algun acte administratiu, com ara lexpropiació forçosa, cessió, compra, delimitació, bé a través del planejament o bé per usucapió.
Sestableixen així diferents formes per adquirir els drets i béns que formen part del patrimoni de les Administracions públiques. A efectes pragmàtics, destaquem entre els modes dadquisició a títol onerós lexpropiació forçosa i el contracte. I finalment fer esment a dues figures claus de la nostra legislació: les servituds de pas i la usucapió.
![]() |
Són molts els camins privats oberts al públic per tolerància del propietari, encara que aquest tingui dret a tancar-los i fer-ne un ús privatiu. I és que lús que hom fa dun camí particular no el converteix en públic. Alhora, el simple trànsit dels veïns no comporta usucapió, si no que només pot usucapir el que ho fa en les condicions citades. Pel cas dels camins públics aquest és lAdministració, no els veïns. Així, per tal que un camí privat sigui usucapit i esdevingui públic han de concórrer necessàriament lús públic en el sentit exigit per la normativa civil i la participació activa de lAdministració en el procés, amb lexercici de llurs funcions de conservació i policia dels camins. Cal recordar com breu apunt- que els camins de naturalesa pública no poden ésser usucapits, per motiu de la seva imprescriptibilitat. Això evita que els propietaris, pel fet de tancar el camí durant un determinat temps, puguin arribar a adquirir-ne la propietat per prescripció adquisitiva (usucapió).
En realitat, ladscripció de camins privats al domini públic per usucapió no és un procediment simple ni gaire freqüent. Això no obstant, cal subratllar que molts camins dús públic actuals -camins veïnals i camins rurals- foren construïts en el decurs del temps a mesura que simposava lús de vehicles automòbils, i foren cedits als ajuntaments per part dels propietaris dels terrenys, que sovint els construïren amb els seus propis mitjans.
Actualment, transcorreguts no ja trenta, sinó quaranta o cinquanta anys, poden considerar-se usucapits i adscrits al domini públic municipal i serà molt difícil que els Tribunals ho interpretin duna manera diferent.
Finalment, en referència a les servituds de pas, aquestes comporten un dret de pas públic sobre sòl privat. En conseqüència, no cal que un Ajuntament sigui titular del camí perquè sigui públic: només és necessari que hi hagi un dret de pas a favor del conjunt de ciutadans i ciutadanes, és a dir, un dret real limitat de pas. Tant sols lAdministració, a través de la imposició duna servitud de pas públic, per raons dutilitat pública i amb dret a indemnització, pot imposar un dret de pas públic sobre sòl privat. Daltra banda, les servituds de pas privades es constitueixen en favor duna persona per poder passar duna finca a laltre. A tret dexemple, nés motiu de constitució, quan el propietari ha de passar inexcusablement per la finca daltre per accedir a la seva propietat.
![]() |
![]() |
La classificació esmentada no recull altres nomenclatures de camins -camins rals, camins de sagrament- que històricament shan emprat, però es poden considerar inclosos dins algunes de les categories citades, dacord amb les seves característiques físiques i destinació actual. Així, per exemple, pot haver algun camí ral, o part del mateix, que sigui un camí rural; així com que un antic camí de sagrament sigui avui dia, un senzill corriol o sender per on transiten les persones i/o bicicletes.
LA DRECERA. núm. 118. Novembre - Desembre 2009
Informatiu Agrari de l'Institut Agrícola.