Reproduïm l’entrevista realitzada al gestor de Panda Agriculture & Water Fund, Marc Garrigasait en el mitjà online València Plaza publicada el 13 juny 2016

 

 

Panda Agriculture & Water Fund és un fons de renda variable que inverteix exclusivament en empreses del sector agrari i de l'aigua. La cartera es diversifica en empreses productores, processadores i comercialitzadores de productes agrícoles i d'aigua.

 

El passat 30 d'abril es van complir tres anys des que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) donés el vistiplau a un nou fons d'inversió. Però no a un qualsevol. Es tractava del Panda Agriculture & Water Fun, un pioner vehicle d'inversió el radi d'acció són els sectors vinculats a l'agricultura i l'aigua, que veia la llum de mans de la gestora independent Gesiuris.

Des de llavors aquest fons, enfocat a grans i petits inversors, ha obtingut una rendibilitat superior al 14% en un entorn tremendament complex. Però res millor que parlar amb el seu gestor, el prestigiós Marc Garrigasait -'pare' de la no menys coneguda sicav Koala Capital-, per conèixer el que envolta a aquest innovador fons d'inversió.

 

Marc Garrigassait

"Canalitzem els diners del sector financer cap a l'agricultura"

 

Quin balanç fa d'aquest innovador fons d'inversió?

Podríem afirmar que Panda Agriculture & Water Fund és un fons d'inversió innovador sobre el sector més antic en la història de la humanitat. El balanç és molt positiu; en primer lloc per la bona rendibilitat en aquests tres anys de vida en superar el 14% fins avui, però també per la seva baixa volatilitat, pràcticament un 50% inferior a un índex tan rellevant com és l'Eurostoxx 50 de les majors empreses europees per capitalització . Un altre aspecte del que estem molt contents és que anem afiançant una dels nostres principals objectius: canalitzar diners del sector financer al sector agroalimentari i d'aigua. Ser els primers en un projecte t'exigeix sempre un major esforç de comunicació a tot tipus d'inversors tant del sector financer com empresarial i, lògicament, estalviadors individuals.

¿Amb quines previsions de futur treballen tenint en compte que l'agricultura està exposada als fenòmens naturals que no es poden controlar?

Al llarg de la història, la volatilitat a curt termini en els preus agrícoles -principalment provocades per causes geopolítiques i climàtiques- ha allunyat molts inversors del sector. A nosaltres ens agrada anomenar 'soroll estadístic', és a dir, ho veiem com els arbres que tapen el bosc. La volatilitat a curt desincentiva molts inversors, però obliden que la clau en el sector és l'evolució a llarg termini. És cert que l'alta productivitat agrícola en els darrers 40 anys ha permès gairebé el miracle d'alimentar a tota la població mundial -amb certes excepcions en l’Àfrica- amb aliments d'altíssima qualitat i varietat i a uns preus reals, ajustats a la inflació, cada vegada menors.

Com està la situació estructural en aquests moments?

La situació estructural està ara canviant lentament i silenciosament. El fort increment exponencial de les proteïnes per càpita consumides per la humanitat -a causa del continuat augment de la població i als canvis d'hàbits alimentaris- al costat de les fortes restriccions d'oferta per un continuat esgotament productiu, ens porten a un descens en el creixement de la productivitat precisament en el moment de major demanda global d'aliments.

I parlem d'un sector en creixement constant ...

Així és perquè no hi ha un altre sector al món que la demanda anual creixi de manera tan regular any rere any. En canvi, l'oferta té moltes restriccions -geopolítiques, climàtiques i aqüíferes-, el que provoca una major volatilitat a curt termini en els preus de mercat; però, sens dubte, en els propers anys i decennis, els preus agrícoles pujaran com a mínim com la inflació, el que millorarà els marges dels negocis agrícoles. Aquest fenomen natural empenyerà a un augment en les inversions que són molt necessàries per aconseguir el repte d'alimentar 200.000 noves persones cada dia al món.

Quines xifres ens pot aportar: volums, rendibilitat ....?

Tot i no ser distribuït en cap de les grans xarxes comercials bancàries del país, el fons ja ha arribat a un patrimoni proper als 5 milions d'euros amb una xifra que ja s'acosta als 200 inversors. A més, està molt repartit entre tres tipus d'inversors: estalviadors individuals i famílies, empresaris agrícoles i, finalment, entitats financeres com, per exemple, fons d'inversió. La rendibilitat absoluta del fons des del seu inici és del 14,02%, mentre que l'acumulada aquest any arriba al 5,85% també en positiu.

Quin és el perfil d'aquest fons?

Panda Agriculture & Water Fund és un fons 100% de renda variable internacional, que inverteix al llarg de tota la cadena productiva agrícola i l'aigua. Des de plantacions agrícoles, llavors, fertilitzants, ramaderia, infraestructures, maquinària agrícola i d'irrigació agrícola, dessalinització i transport d'aigua, propietat de drets d'aigua i anàlisi de qualitat. Panda no és un fons de matèries primeres.

En quines empreses estan invertits en aquests moments?

Les nostres majors posicions en el fons actuals són Archer Daniels Midland (USA), Sanderson Farms (USA), Yara International (Noruega), Fonterra Cooperative Group (Nova Zelanda), Lindsay Corp (USA) o Barón de Ley (Espanya). Per continents, Amèrica del Nord és el major, seguit per Europa i en tercer lloc per Austràlia i Nova Zelanda, dues potències mundials en agricultura.

Com explica la poca volatilitat d'aquest fons tenint en compte que és un fons 100% de borsa?

L'elevada diversificació en sectors, països i divises al costat de la naturalesa menys especulativa del sector agroalimentari donen lloc a un menor risc per a l'inversor-estalviador. A més, combinar empreses del sector d'aigua amb l'agrícola-ramadera també aporta descorrelació. Aquests factors incideixen que el fons amb prou feines ha tingut un 12,5% de volatilitat diària anualitzada en els pocs més de tres anys de vida.

Per cert, a què atribueix que en un planeta on tres quartes parts siguin aigua només el 3% sigui reciclada?

Podríem citar diverses raons i, molt especialment, el curt termini en la societat occidental. No hem tingut incentius per estalviar. Hem tingut a la nostra disposició un excés de recursos naturals a un baix preu en les últimes dècades, cosa que no ens ha sensibilitzat per millorar el seu ús. En països com Israel mes conscienciats, ja reutilitzen ni més ni menys que un 75% de l'aigua consumida. La dessalinització, i especialment la reutilització, seran la clau del futur.

Per què li recomanaria aquest fons a un petit estalviador?

Perquè en un moment com l'actual, amb elevades incerteses monetàries i en el mercat de bons, invertir en actius tangibles és una assegurança en la preservació de capital a llarg termini. Panda Agriculture & Water Fund és un fons de borsa amb una volatilitat molt més baixa que un actiu de renda variable i amb descorrelació amb la majoria d'actius financers. La nostra recomanació és que s'inverteixi a llarg termini, mínim a cinc anys, i que no es deixi influir pels moviments a curt termini que contínuament empenyen als inversors-estalviadors a cometre errors.

 

  

Entrevista publicada a La Drecera 159 Setembre - Octubre 2016

Revista de la Patronal del sector agrari de Catalunya

 

Economia